Afbeelding vis die uit computer springt
VISW3B is een buro voor webdesign in Deventer. VISW3B ontwerpt en bouwt websites voor een voordelige prijs.

Hoe krijg ik bezoekers op mijn website?

Promotie: een professie binnen de internetmarketing

Dit is vaak het probleem van websites die niet worden gevonden: Te weinig tijd en geld wordt geïnvesteerd in de promotie. Grafiek kosten webpromotie

De meest efficiënte manier om bezoekers en klanten te krijgen is om de webpagina's te optimaliseren voor zoekmachines (SEO). Dit heeft vooral invloed op de langere termijn. Nieuwe websites belanden namelijk eerst een paar maanden achteraan in de Google Sandbox.

De snelste manier om de bezoekersaantallen te laten stijgen is promotie.

Promotie met linkbuilding

Als er op internet veel links naar je website verwijzen, dan komt de website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines. Linkbuilding is de belangrijkste manier om bij zoekmachines hoger in de zoekresultaten te komen. Het is het belangrijkste werk bij de zoekmachineoptimalisatie. Maar omdat de links op de eerste plaats zijn bedoeld voor de surfers is het ook een vorm van promotie.

Er bestaan vele methoden om links naar een website te genereren, zoals:

 • Het aanmelden van een website bij relevante startpagina's
 • Het plaatsen van waardevolle content op een website, waardoor mensen een link naar de webpagina vermelden
 • Het aanbevelen van een nieuwswaardige webpagina op een website voor social bookmarking
 • Het actief participeren op weblogs en gebruikersfora door in het blog- of forumartikel een link te plaatsen (hoewel hier vaak gebruik wordt gemaakt van de Nofollow-tag)
 • Het verspreiden van artikelen en persberichten
 • Het uploaden van bestanden naar websites voor het delen van documenten
 • Het uploaden van een ludieke promotiefilm op videowebsites zoals YouTube
 • Het schrijven van artikelen op websites van anderen (guest writing)
 • Het laten schrijven van artikelen door bezoekers (bijvoorbeeld een productbeoordeling)
 • Het uitwisselen van links (AB-linkruil)

De meest effectieve linkbuildingtactiek is de ABC-linkruil. De ene partij heeft één website en de andere partij heeft er twee. Alle drie de sites moeten over hetzelfde onderwerp gaan waardoor ze in de ogen van de zoekmachine relevant voor elkaar zijn. Bij een ABC-linkruil worden website A en B met elkaar gelinkt via website C. Het grote voordeel van deze vorm van linkruilen, is dat Google het in principe niet doorheeft dat het om een afgesproken uitwisseling gaat.

Maar begin eerst op je website

TIP: Kijk voor uitgebreide adviezen over het online promoten van websites op jewebsitepromoten.nl icoon link open nieuw venster

Misschien wel het belangrijkste advies: Goede wijn behoeft geen krans. Maak je website zo aantrekkelijk voor je doelgroep, dat de reclame door je bezoekers vanzelf gaat en dan komen de zoekmachines ook vanzelf.

 • Geef vooral veel inhoud aan je bezoekers.
 • Durf dingen gratis weg te geven, al is het maar veel informatie.
 • Ververs de inhoud van je website vaak met actuele informatie. Houd de site levend.
 • Houd bestaande klanten 'warm' met nieuwsbrieven waarin bijvoorbeeld aanbiedingen zijn opgenomen.
 • Opnemen van klantbeoordelingen op de website. Gebruik de (positieve) feedback van klanten als reclame.
 • Opnemen van de Tweet button van Twitter, Like/vind-ik-leuk knop van Facebook en Google's plus one button.
 • Een contactformulier op je website spoort je bezoekers aan om je een bericht te sturen, en wanneer je dan vervolgens ook nog snel reageert creëer je positieve promotie voor je website.

Promotie via sociale media

Met de sociale media kan je een gigantisch publiek bereiken. Maar het effectief benutten van Facebook en Twitter is moeilijker dan veel mensen denken. Het kost aardig wat tijd en denkwerk om je website op een positieve manier onder de aandacht te brengen bij een groep. Door jezelf lukraak op allerlei plaatsen aan te melden en posts te plaatsen waarin je je website aanprijst, wek je snel irritatie op.

Wees creatief. De berichten en tweets moeten interessant zijn voor de volgers. Zorg dat je berichten niet overkomen als reclame. Durf ook eens een concurrent aan te prijzen. Je kunt een speciale actie bedenken om mensen over te halen om lid te worden, waarbij je bijvoorbeeld een product uit je winkel verloot. Aan zo’n actie kun je ook ruchtbaarheid geven door er een ‘tweet’ aan te wijden via je Twitter-account.

Offline promotie

Vergeet ook de oude media niet: je vriendenkring, folders, posters, persberichten. Het zijn allemaal manieren om ook in de echte wereld te laten weten dat jouw website online staat.

Plaats advertenties (banners) op andere websites

Schema affiliate marketing Schema van de interactie tussen de drie partijen bij affiliate marketing

Affiliate marketing is een manier waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (een vervolgactie bv. lidmaatschappen, abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. De partner zet hiervoor een advertentie op zijn website. Als er uit het doorverwijzen van bezoekers naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. De vergoeding kan gaan op basis van het aantal kliks, leads of het aantal verkochte producten.

Er zijn vele websites die een plek bieden waar webmasters en adverteerders elkaar kunnen ontmoeten, zoals Paypro icoon link open nieuw venster. Een probleem is de controle. Noch de affiliate zelf, noch het affiliatenetwerk hebben een sluitende controle op de tot stand gekomen transacties, goed- en/of afgekeurde leads. Zij zijn volledig afhankelijk van datgene wat de adverteerder via het boekingssysteem aan dat systeem laat weten.

Kopen van zoektermen

Schermfoto Google Adwords De gesponsorde links bij Google staan boven en rechts.

Bij zoekmachines kan je zoektermen 'kopen'. Bijvoorbeeld "Massage" en "Amsterdam". Als iemand zoekt op "Massage" en "Amsterdam" dan verschijnt je website bij de zoekreslutaten van Google rechts of boven de pagina als een gesponsorde link. Je betaalt dan aan Google een klein bedrag voor elke bezoeker die via Google op je website komt. Kijk voor meer informatie bij Google AdWords icoon link open nieuw venster.

Marktplaats Admarkt is bij Marktplaats.nl een eenvoudige manier voor professionele verkopers om doelgericht producten te verkopen, naamsbekendheid op te bouwen of verkeer naar jouw (web)winkel te realiseren. Jouw advertentie staat altijd bovenaan de advertentielijst in de door jouw gekozen rubriek. Hierdoor bereik je een enorm koopgericht publiek, waardoor je sneller verkoopt. Je betaalt voor resultaat: als een potentiële koper daadwerkelijk op jouw advertentie klikt. Kijk voor meer informatie bij Admarkt icoon link open nieuw venster.

Contactgegevens

VISW3B | Deventer | e-mail

Website bijgewerkt: 19 juli 2020
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Alle prijzen onder voorbehoud